Cum poate fi influențat somnul de puseurile de creștere ?

Noi, mămicile știm că bolile, regresiile de somn, erupția dentară pot afecta atât somnul bebelușului cât și programul meselor. Însă, știați că în primul an de viață, bebelușii trec printr-o serie de puseuri de creștere care pot afecta calitatea și durata somnului ?
Ce este un puseu de creștere ?
Puseul de creștere înseamnă o creștere accelerată a corpului, însoțită de modificări în ceea ce privește somnul, alimentația și comportamentul. Aceste puseuri de creștere durează în general 2 – 3 zile la bebeluși, iar la copiii mai mari pot dura o săptămână. Ele pot varia de la un bebeluș la altul, unii vor trece prin aceste etape fără semne vizibile, alții vor cunoaște mai multe perioade. Modelul de creștere al fiecărui copil este diferit, fiind greu de spus cu exactitate perioada puseurilor de creștere. Totuși oamenii de specialitate au identificat următoarele perioade, în care ele pot să apară:
- 7 – 10 zile
- 2 – 3 săptămâni
- 4 – 6 săptămâni
- 8 săptămâni
- 12 săptămâni
- 4 luni
- 6 luni
- 8 luni jumate
- 10 luni jumate
- 12 luni jumate
Dacă sunteți la curent cu aceste perioade, nu veți intra în panică întrebându-vă oare de ce bebe nu vrea să doarmă, se trezește des, de ce manâncă așa mult, de ce plânge. Mămicile care alăptează pot deveni confuze și să se îngrijoreze că laptele lor nu este destul de hrănitor.
E posibil ca bebelușul să se trezească mai des noaptea pentru că îi va fi foame, însă mamele nu trebuie să se îngrijoreze deoarece alăptatul mai des poate favoriza pozitiv producția de lapte matern. Sfaturile de genul : „Laptele tău nu este destul de hrănitor.”, „Probabil că nu ai destul lapte.” să nu le ascultați. Dacă simțiți senzația de „sânuri goale” înseamnă că trăți din plin un puseu de creștere și veți înțelege mai bine comportamentul schimbat al bebelușului.
Cum putem să gestionăm perioada puseurilor de creștere ?
- Acordați cât mai multă atenție bebelușului
- Țineți-l în brațe
- Oferiți-i cât mai multe mângâieri
- Dacă bebelușului ii este foame, hrăniți-l mai mult. În cazul în care alăptați, oferiți-i sânul de câte ori are nevoie, producția de lapte va crește
- Starea lui de spirit se poate schimba de la un moment la altul, deci pe lângă mai multă hrană are nevoie și de mai multă afecțiune.
- Feriți-l de vizite în care el să obosească, în aceste perioade poate avea nevoie de mai mult somn și liniște
Cum supraviețuim, noi mamele pe perioada puseurilor de creștere ?
- Hidratați-vă cât mai mult pentru a reduce oboseala și pentru a produce mai mult lapte
- Cereți ajutorul celor din jur. Vorbiți cu soțul despre acest puseu și cereți să facă niște eforturi suplimentare pe durata acestor puseuri de creștere pentru a vă ușura treburile casnice. Dacă soțul nu poate, cereți mamei sau unei prietene.
- Amenajați un spațiu agreabil pentru alăptare. Faceți din camera voastră un loc ideal unde sunt la îndemână cărțile, serialele TV și gustările preferate.
- Acceptați situația. Acceptați să stați mult cu bebelușul pentru câteva zile și consacrați zilele pentru alăptare.
Când am putea totuși să ne gândim că trezirile nocturne nu sunt cauzate de puseurile de creștere ?
- Dacă bebe nu mănâncă mai mult în timpul zilei, ba din contră poate mai puțin
- Dacă trezirile nocturne durează săptămâni întregi, luni sau chiar ani
- Dacă pe parcursul trezirilor nocturne bebe nu manâncă mai mult sau adoarme rapid la sân
- Dacă în timpul trezirilor, chiar după ce a fost hrănit, bebe nu reușește să adoarmă, plânge și refuză somnul categoric
Chiar dacă perioada puseurilor de creștere poate fi obositoare, rețineți că ele durează foarte puțin. Aveți cât mai multă răbdare și nu uitați, o prezență afectivă mai mare îi va conferi un sentiment de siguranță, liniștire și comfort.