Când putem să renunțăm la somnul de după masă ?
Somnul este deosebit de important pentru dezvoltarea copiilor. Mai multe studii au demonstrat că somnul are un rol benefic în reglarea memoriei. Somnul de zi are de asemenea efecte pozitive asupra stărilor emoționale ale copilului. Diminuează tantrumurile, anxietatea și hiperactivitatea. Hormonul de creștere se secretă în anumite faze ale somnului. Aceasta ajută la creșterea sistemului imunitar.
Câte reprize de somn și până la ce vârstă ?
Somnul de zi ar trebui să-l păstrăm până în jur de vârsta de 4 – 5 ani, însă nevoia de odihnă variază de la un copil la altul. Unii au nevoie să doarmă 1 sau 2 ore, alții vor ajunge să se odihnească o scurtă perioadă în pat, răsfoind o carte fără să mai doarmă.
Între 6 – 8 luni bebelușul are nevoie în jur de 3 reprize de somn (1 dimineața și 2 după masa).
Între 9 și 12 luni : bebelușul va renunța la somnul de la sfărșitul zilei
Între 15 și 18 luni: copilul nu mai doarme dimineața, este suficient o repriză de somn de o durată mai lungă după-masa (aproximativ 2 ore sau 2 ore jumate).
De la vârsta de 2 ani dacă copilul doarme prea mult după masa, poate întampina dificultăți în adormire seara și somnul de noapte va fi mai scurt. Este preferabil ca somnul să înceapă după prânz și să nu depășească o oră jumate sau 2 ore, și să se trezească până la 15:30.
Acestea sunt recomandări de adaptat în funcție de nevoile fiecărui copil.
Semne că cel mic nu mai are nevoie de somnul de după masă :
- Adormirea durează foarte mult atât la prânz, cât și seara
- Repriza de somn este foarte scurtă
- Seara adoarme foarte greu și din ce in ce mai târziu
- În loc să doarmă se joacă, cântă în pat
- Este bine dispus chiar dacă nu doarme după masa
- Seara adoarme ușor și doarme toată noaptea
Părintele trebuie să-și observe atent copilul și să vadă care sunt nevoile sale.
În unele cazuri copilul poate va dormi foarte mult după masa, însă nu înseamnă că are nevoie în fiecare zi. De exemplu somnul lung de după masă poate fi semnul unei nopți mai scurte, sau că somnul nu a fost de calitate. De asemenea dacă copilul sare peste un somn din când în când, nu se consideră că trebuie renunțat la somnul de după masă. Renunțarea la repriza de somn de după masă la copii este o etapă foarte importantă și dificilă, pentru că putem cădea într-un cerc vicios, în care copilul acumulează oboseală, va fi irascibil, mai puțin cooperant, comunicarea va deveni dificilă.
Cum renunțăm la repriza de somn de după masă ?
Tranziția se va face treptat și va trebui să acordăm in jur de 4 săptămâni pentru ca cel mic să se adapteze la noul ritm. După vârsta de 3 ani, unii copii vor renunța la somnul de după masă.
În primul rând va trebui să ne asigurăm că cel mic rezistă până la somnul de seară, fără să fie mârâit sau cu o toleranță mică la orice frustrare. Din păcate unii părinții ajung să spună că așa este copilul lor „crizat”, că nu este ascultător fără să se gândească de fapt că acest comportament este din cauza oboselii.
Dacă copilul refuză să doarmă, până la vârsta de 4 – 5 ani se convine să-i propunem un moment de relaxare la el în pat de aproximativ 40 – 50 minute, să reducem stimulii vizuali adică fară televizor, și să-și aleagă o carte pe care să o răsfoiască sau să asculte povești.
În cazul în care copilul nu mai doarme deloc după masa, seara va trebui să avem grijă să-l culcăm mai devreme. Nu trebuie să epuizăm copii, să-i culcăm prea târziu sperând că vor dormi mai mult la dimineață. Este total greșit. Seara puteți să puneți liniștiți copii la somn cu o oră mai devreme decât ora obișnuită. Veți constata că va dormi mult mai mult.
Fiecare copil este diferit. Unii copii refuză somnul pentru că nu vor să piardă nicio activitate, preferă să se joace ceea ce este foarte normal la vârsta lor. Rețineți că nu putem obliga un copil să doarmă, iar perioada de relaxare trebuie să fie una plăcută și să nu o perceapă ca pe o pedeapsă. Noi ca și părinți trebuie să ne asigurăm că avem grijă nu doar de dorințele copiilor ci și de nevoile lor de bază, care pe lângă o alimentație sănătoasă trebuie să includă și un somn suficient și de calitate.