CÂT TREBUIE SA DOARMĂ UN COPIL ?

Fiecare copil fiind unic și nevoile fiind diferite nu putem spune cu exactitate câte ore de somn trebuie să doarmă un copil. Ceea ce știm însă cu certitudine este că toți copii au nevoie de mult somn. În timpul somnului se secretă hormonii de creștere. Somnul contribuie la îmbunătățirea funcțiilor imune, având un rol important în reglarea memoriei, stărilor emoționale și a comportamentelor sociale.  

Sunt copii care dorm mai mult, alții mai puțin. Mai jos veți găsi un ghid general pentru somnul copiilor cu vârsta cuprinsa între 0 luni și 5 ani : 

Grupe de vârste
(luni)
Numar somn de zi
(reprize)
Durata unui somn de zi
(ore)
Durata somnului de noapte
(ore)
Somn total 
(ore)
0 – 2 4 – 6  50 min – 4 ore8 – 9 15 – 18 
2 – 4 3 – 4 50 min – 2 ore9 – 10 14 – 16 
4 – 7 1 – 2 10 14 – 15 
2 – 31 – 2 11 13 – 15 
9 – 12 1 – 2 10 – 12 12 – 14 
13 – 16 1 – 211 – 12 12 – 14 
17 – 18 1 – 3 11 – 12 12 – 14 
19 – 36 1 – 3 11 12 – 14 
3 – 5 ani0 – 1 1 – 2 10 – 11 11 – 14 

Cum putem identifica dacă copilul nostru are o problemă de somn ? 

  • Copilul este irascibil deja dimineața la prima oră
  • Copilul se trezește frecvent noaptea
  • Copilul se chinuie mai mult de o oră să adoarmă
  • Copilul se trezește prea devreme dimineața
  • In timpul zilei colaborarea este foarte dificilă
  • Copilul devine foarte activ
  • Copilul adoarme de epuizare
  • Copilul sforăie foarte tare sau are dificultăți de respirație în timpul somnului
  • Copilul care știa să se păstreze uscat în timpul nopții începe să ude patul 
  • Copilul este deseori bolnav

Mulți părinți intră într-o confuzie totală și consideră că al lor copil fie nu are nevoie de mult somn, fie acceptă cu ușurință refuzul copilului de a dormi. Adevărul este că somnul se învață, la fel cum copilul învață să umble sau să vorbească. 

Să luăm exemplul învățării mersului la toaletă și făcutul la oliță care reprezintă niște etape în dezvoltarea copilului. Unii copii vor reuși singuri, însă alții au nevoie să fie însoțiți, motivați sau să fie supravegheați. Pentru somn se întâmplă același lucru. La un moment dat părintele nu mai poate să legene copilul până la adormire, fie din cauza unei oboseli prea mari, fie nu mai este dispus din diverse motive, fie din lipsă de timp (munca, sosirea unui al doilea copil, etc) sau în ciuda faptului că este legănat copilului îi ia din ce in ce mai mult timp să adoarmă. 

Deci, chiar dacă vi se pare ciudat somnul se învață. Pentru noi adulții adomirea ni se pare ușoară. Punem capul pe o pernă, închidem ochii și adormim. Copiii vor avea nevoie de timp pentru învățarea acestui lucru. Atât adulții cât și copii se trezesc în timpul somnului. Doar că adulții readorm ușor fără să-și dea seama ca au putut avea o trezire. Pentru copii acest proces este mai dificil. 

Pe langă cantitatea de somn trebuie să luăm în considerare și calitatea somnului. Dacă copilul nu reușește să lege somnul pe o perioadă mai lungă de timp pot apărea probleme de comportement sau de sănătate. De aceea este important să învățăm copii noștri să doarmă. În funcție de temperamentul copilului învățarea somnului este mai mult sau mai puțin ușoară. De multe ori descoperim că bebelușul vroia doar un singur lucru : să fie așezat în pat, să nu mai fie stimulat și să adoarmă. Este important să știm identifica primele semne de oboseală ale copilului pentru ca aceasta să poată adormi fără plânsete. 

Unii copii cu temperament mai intens vor rezista somnului exprimând tare nemulțumirea lor, atunci când vor simți că obiceiurile lor de somn s-au schimbat. Somnul înseamna o deconectare de la cei dragi și de la mediu, iar un copil este evident că va prefera să stea cu părinții sau să se joace.  

Sunt tot atâtea moduri de a însoți copilul în acest proces de învățare precum există părinți și copii diferiți. 

Vom ști că învățarea somnului este integrată atunci când copilul nostru va merge la culcare calm și zâmbind iar la trezire va fi bine dispus. Putem spune că perioada de somn a fost adecvată dacă la trezire bebelușul gangurește, copilul zâmbește și nu este obosit imediat în ora care urmează trezirii. 

Copiii care dorm suficient vor fi mai veseli și cooperanți în timpul zilei. 

Un copil odihnit este un copil fericit !