MOTIVE PENTRU CARE MICUȚUL TĂU SE TREZESTE NOAPTEA
Iată cuvintele unei mămici epuizate de lipsa de somn :
„Sunt obosită, nu mai știu cum să gestionez timpul. Când aud din nou și din nou noaptea plânsetele micuțului meu, încep să-mi pun perna deasupra capului, pentru că simt că nu mai am forța să mă ridic din pat. Copilul se trezește deseori, poate credeți ca exagerez dar la fiecare 40 min sau in cel mai bun caz după 2 ore. Mă rog de soțul meu să meargă să-l liniștească, însă din păcate la final trebuie să mă dau tot eu jos din pat. Încerc cu disperare să-l adorm, dar adormirea deseori ține prea mult, iar apoi, până reușesc eu să adorm, micuțul se trezește din nou. Ce să fac ?„
Vi se pare cunoscută această poveste ?
Alăptarea sau hrănirea cu încă și încă 80 ml lapte, legănarea copilului pe timp de noapte pentru ca el să adoarmă din nou și din nou ? Epuizare, lipsă de somn și fără nicio motivație de a începe din nou ziua ?
Multe mămici se confruntă cu trezirile dese noaptea și se întreabă „DE CEEE ? De ce se trezește așa des ? Copilul prietenei mele doarme toată noaptea, de ce al meu nu ?„ Ei bine, să știți că într-adevăr sunt copii care reușesc să doarmă toată noaptea, însă aceste cazuri sunt puține. Acest lucru depinde foarte mult și de temperamentul copilului și dacă veți discuta poate mai în detaliu cu aceste mămici veți vedea că lucrurile nu stau așa cum par.
Dar, de ce copiii se trezesc frecvent noaptea și ce putem face în acest sens ?
Foamea
Evident, unul dintre principalele motive pentru care bebelușii se trezesc noaptea este pentru că le este foame. Bebelușii au stomacul foarte mic, mai ales când sunt mici. Nou născuții se vor hrăni de obicei la 2-3 ore pe parcursul zilei și noaptea. Majoritatea bebelușilor vor avea încă nevoie de cel puțin 1 hrană noaptea până la vârsta de 6 luni. Odată cu introducerea meselor solide nevoile nutriționale ale bebelușului vor fi îndeplinite, astfel încât pe parcursul nopții hrănirea nu va mai deveni necesară. Astfel încet, încet vom vedea o evoluție în primul an de viață, de la hrănire la fiecare 2-3 ore la început, la 4-6 ore, apoi 8 ore, până la a nu mai avea nevoie de hrană noaptea până la vârsta de aproximativ 12 luni. În acest timp, dacă există o regresie în care copilul se trezește la fiecare 1 – 2 ore, de obicei nu este foamea !
Oboseală excesivă
Mulți părinți se gândesc dacă copilul ar fi obosit, va adormi mai ușor si va dormi mai mult. Însă cu cât copilul este mai obosit cu atât va adormi mai greu, sau poate că va pica de epuizare, însă în scurt timp se va trezi, și o va face des pe durata nopții. Oboseala stimulează producerea hormonilor de stres, care sunt responsabili pentru a ne menține treji și în alertă. Una dintre cauzele pavorurilor nocturne este oboseala excesivă, privarea de somn. De aceea este important să avem grijă de programul de somn ale micuților, respectiv să pastrăm numărul de reprize de somn de peste zi, conform fiecărei vârste și de asemenea să nu-i culcăm prea târziu.
Dezvoltarea unor noi aptitudini
Bebelușul își poate practica noile mișcări în somn. Când bebelușul începe să învețe să se pună de pe spate pe burtă, să se rostogolească, să se așeze, să se ridice, deseori aceste mișcări sunt exersate noaptea, trezirile putând să apară între orele 1 și 3 dimineața. Dezvoltarea noilor abilități motorii poate provoca o regresie a somnului. Creierul lor stimulează corpul pentru a exersa oriunde și de oricâte ori se poate. Acest lucru poate duce la treziri nocturne frecvente și dificultăți de rezolvare. Totuși acest lucru nu ar trebui să dureze mai mult de 2 – 4 săptămâni.
Bebelușului îi este prea cald sau prea rece
Bebelușii se supraîncălzesc repede și nu au capacitatea de a-și autoregla temperatura corpului foarte bine. Dacă în cameră este prea rece sau prea cald, se vor lupta să adoarmă bine. Există câteva semne specifice supraîncălzirii corporale, cum ar fi transpirația. Însă atunci când copilul este încă bebeluș, transpirația nu poate fi luată în considerare, deoarece bebelușul nu transpiră foarte mult. El poate să se supraîncălzească și fără să transpire. Temperatura optimă din camera nou născutului este de 22-24 grade Celsius, iar după 6 săptămâni de viață, ea poate să scadă până la 18-22 grade Celsius, aceasta fiind considerată temperatură optimă pentru confortul bebelușului. În ceea ce privește îmbrăcarea bebelușului, în loc să folosim pături grele și calde se preferă folosirea sacilor de dormit care sunt confecționate din mai multe variante de grosime, în funcție de izolația termică dorită (definit prin TOG). Sacul asigură copilului un somn liniștit, fără riscul de a se dezveli peste noapte sau să se supraîncălzească.
Asocierile de somn
Principalele cauze a trezirilor frecvente pe care le întâlnesc lucrând cu familiile sunt asocierile de somn inutile. Mai ales după 4 luni, bebelușii sunt foarte conștienți de modul în care adorm. Un bebeluș va învața să adoarmă în funcție de rutina și ritualurile pe care le veți adopta. Dacă se va trezi noaptea, va dori să se regăsească în aceleași condiții în care a adormit: legănat, la sân, în brațe, cu biberonul, suzeta (dacă bebe nu reușește încă să o caute și să o folosească singur). Această asociere va deveni un obicei bine înrădăcinat, pe care ei o vor solicita de fiecare dată între ciclurile de somn, respectiv pentru fiecare adormire. Solicitarea poate deveni destul de epuizantă atât pentru bebeluși (după 4 luni, mai ales când apare regresia de somn), cât și pentru părinți, deoarece trezirile pot fi pe tot parcursul nopții, la 2 – 4 ore sau chiar și după 40 de minute, iar adormirile pot dura și peste o oră. Un somn odihnitor înseamnă atât cantitativ, cât și calitativ. Din acest punct de vedere este important să creem asocieri adecvate bebelușului nostru cât mai repede posibil, pentru că un somn întrerupt la fiecare ciclu este foarte obositor. Este normal ca un bebeluș să se mai trezească noaptea între vârsta de 4 și 12 luni, însă întrebarea este se trezește oare din cauza foamei ? Plânsetele unui bebeluș sunt diferite când îi este foame, doar mama este în măsură să decidă, pentru că ea își cunoaște cel mai bine copilul.
În jurul vârstei de 6-8 săptămâni putem renunța încet la asocierile de somn care nu sunt în controlul bebelușului nostru. Este important să dezvoltăm de la această vârstă obiceiuri de somn sănătoase, asta încluzând o rutină înainte de somn și un program adecvat fiecărei vârste. Bebelușii iubesc rutina. În acest sens este important să fim consecvenți și coerenți cu bebelușii noștri pentru că acest lucru poate facilita tranziția la un somn mai ușor. Atunci, când ei știu la ce să se aștepte se vor simți în siguranță și vor avea încredere în universul lor.
Dacă sunteți constanți în rutina și programul somnului bebelușului, asta vă va ajuta să-i dezvoltați obiceiuri de somn sănătoase, astfel încât să vă puteți bucura și să profitați cât mai mult de momentele de veghe.
Și nu uitați, un copil odihnit este un copil fericit !