LIMBAJUL SECRET AL BEBELUSILOR DECODIFICAT
Visul unui părinte cu siguranță este să reușească să decodifice plânsetele bebelușului și să evite încercările și erorile care se sfârșesc în fiecare zi prin ore de frustrare, îngrijorare și uneori panică.
Am descoperit metoda Dunstan Baby Language din întamplare citind cărți de educație despre copii. Mi-am adus aminte de această metodă când eram la maternitate cu a doua mea fetiță. Ea era diferită de prima. Plângea încontinuu. Eu eram obosită după naștere și îngrijorată pentru că nu știam ce voia să-mi zică și cum aș putea să o ajut. Deci am decis să testez metoda pe fetița mea. Verdictul după 4 luni de la nașterea sa : funcționează !!!
Este foarte simplu și logic în același timp trebuie doar să observăm bebelușul și să-i acordăm timp să-l ascultăm. Prin plânsetele și sunetele sale, un bebeluș ne zice tot, însă în felul lui. Veți avea nevoie de puțină practică, însă apoi le veți înțelege ușor.
Ce trebuie să știm înainte de a vedea cele 5 sunete
- Orice nou născut utilizează aceleași cinci sunete pentru a-și exprima nevoile de bază. Printre cele 5 sunete găsim foamea, oboseala, râgâitul, durerea de stomac sau colicile și disconfortul.
- Aceste sunete sunt bazate pe reflexe fizice înnăscute. Aceleași sunete le vom auzi la orice bebeluș în lume.
- Indiferent de cultura lor sau de limba maternă.
- Bebelușii plâng pentru a-și exprima nevoile
- Fiecare plânset este distinct
- Plânsetele sunt declanșate de mișcări reflexe ale corpului, care vor provoca un anumit tip de sunet
- Metoda este deosebit de utilă în primele luni ale copilului, de la naștere la 4 luni.
Plânsete și sunete
Chiar dacă la început orice plânset, respectiv sunet ni s-ar părea la fel, cu timpul observând cu mare atenție mișcările corporale și expresiile faciale vom reuși să distingem între sunetele emise.
NEH = Mi-e FOAMEEE
Neh este un sunet produs de limbă care urcă spre cerul gurii pentru a suge. Putem observa o mișcare a capului, bebelușul caută să-și sugă pumnii, și se aud zgomote din gură. Deci e vremea să hrăniți bebelușul.
OWH = Mi-e Sooomn
Acest sunet vine din reflexul de a căsca. Observați forma ovală a gurii ca o ” minge de rugby”. Acest sunet îl auzim deseori înainte de alte semne ale somnului : mișcări dezordonate ale căpuțului, bebelușul își freacă ochii, se trage de urechi sau de păr.
EH = Trebuie să râgâi
Acest sunet deseori îl auzim într-o serie de mici „Eh! Eh! Eh”
Bebelușul se zvârcolește dacă-l punem pe spate. Mișcarea și sunetul ne arată că bebe trebuie să eructeze. Observarea din timp al acestui sunet ne ajută să prevenim refluxurile gastrice și să prevenim colicile.
EAIRH = Mă doare burtica
Sunetul este gutural. Plânsetele sunt stridente și ne arată un stres. Deseori sunetul este însoțit de reflexul de ridicare a genunchilor la piept.
HEH = Simt ceva disconfort
Trebuie să identificăm litera ” h ”. Schimbați scutecul bebelușului. Verificați dacă-i este cald sau rece, sau poate îl deranjează ceva etichetă de la haină. Eczema, urticarie, etc.
Beneficiile acestei metode
- Un bebeluș mai calm și liniștit, deci fericit
- Părinții se simt mai competenți în rolul lor de părinte (mai ales la început de drum)
- Tații sunt mult mai implicați
- Mamele se simt mai puțin singure pentru că pot să împărtășească cu partenerul observația și ascultarea bebelușului
În concluzie nu dați importanță celor din jur care ar putea spune să nu luați bebelușul în brațe pentru că plânge doar să vă manipuleaze. Este complet FALS ! Această metodă nu necesită nicio aptitudine specială. Ceea ce contează doar sunt atenția, dragostea și intenția pe care o avem de a înțelege, de a comunica și să răspundem prompt nevoilor micuțului nostru. Astfel bebelușii relaxați se vor simți în siguranță, părinții se vor simți mai liniștiți ceea ce va favoriza un atașament mai sigur. Dacă bebelușul este fericit, mama și tata sunt de asemenea.